Bohemian 100% směs
Kód: 391/0-5 391/1-0 Zvolte variantu

Detailní popis produktu
Složení: Pšeničná mouka; žitná mouka; stabilní žitný kvas; pšeničná vláknina mikrogranulovaná; pšeničný lepek; sůl; kmín drcený; enzymy; látka
zlepšující mouku: kyselina L-askorbová (E 300).
100% suchá pekařská směs pro snadnou výrobu klasického českého chleba šumavského typu
Výhody:
- velmi jednoduchá a rychlá výroba za použití 100% směsi, která radikálně eliminuje chybovost lidského faktoru
- takto vyrobené chlebové těsto již obsahuje kvalitní sušený kvas, špičkový stabilizátor kynutí i chlebové koření
- díky této geniální technologii si budete moci i vy vychutnat oblíbený žitno-pšeničný chléb tradiční české chuti
- při dodržení jednoduchých technologických podmínek je zaručen profesionální výsledek i v domácím prostředí
Doporučené receptury pro výrobu jednoho pecnu nebo dvou bochníčků chleba dle zvolené gramáže:
BOHEMIAN MIX 100% 1000 g
Droždí 30 g
Voda pitná studená 750 ml
Celkem 1760 g nebo 1780 g
Technologický postup pro (KT = kuchyňská trouba) nebo (ADP = automatická domácí pekárna)
- mísení těsta - v kuchyňském robotu pro variantu KT – krátce smísíme suroviny na pomalu a pak hněteme velmi intenzivně 10 - 12 minut při výsledné teplotě těsta po vymísení do 30°C
- zrání a odležení těsta - cca 20-25 minut pod utěrkou při pokojové teplotě
- tvarování - vyzrálé těsto podprášíme moukou a poté ho ručně vyválíme/vytvarujeme buď na kulatý bochánek nebo chlebovou večku. Takto zpracovaný a přetužený chléb pak vložíme do vhodné pečící formy nebo vyprášené ošatky a necháme znova kynout cca 50 – 60 minut na teplém, lépe i vlhkém místě do 50-75% zvětšení objemu resp. nakypření těsta.
- sázení chleba formového (varianta pro pečení v plechové, skleněné či kameninové misce) – vykynutý chléb pomašlujeme vodou a opatrně ho vkládáme do na zapečení do dobře předehřáté trouby při teplotě min.250°C (pokud to typ trouby dovoluje, tak až klidně při 270°C a na vhodný typ programu sálavého pečení dle doporučení daného výrobce)
- sázení chleba ošatkového (varianta pro vyklápění či vyhazování nakynutého chleba na předehřátý plech či pečící tál) – tzn. ideálně nakynutý chléb velmi opatrně překlopíme na pečíčí plech a případně ho rychle pomašlujeme vodou, dekorativně nařízneme či jinak dozdobíme a hned co nejrychleji sázíme zase do vyhřátě trouby na 250-270°C. U obou druhů sázení doporučujeme pečný prostor improvizovaně zapářit s použitím horké vody, kterou ve vhodné misce či hrnku vložíme při sázení spolu s chlebem do pece.
- délka pečení – u gramáže 2x 890g (po upečení cca 750g) bude cca 60 - 65 minut (po zapečení z 250°C po10min. stáhneme troubu na dopékací teplotu 180-200°C)
- délka pečení u velkého bochníku s gramáží 1780g (resp. 1500g) bude cca 75-85 minut (po zapečení na 270°C stahujeme na 175-185°C)
- postup pro variantu ADP použijte jen max. doporučenou hmotnost těsta pro daný typ. Následně zvolte nejlépe program na pečení chleba žitného nebo celozrnného, ale vždy pak doporučujeme upřednostnit program s nejdelším pečícím programem (většinou se pohybují od 3 do 3.40 hodin). Pokud to půjde, zvolte také co nejintenzivnější typ míchání i intenzity propékání. Též zvolte variantu té nejvyšší možné navážky (většinou to bývá varianta na kilový chléb)
- Pokud to vaše domácí pekárna dovolí zvolte si opakované mísení těsta, anebo přerušte program a spusťte ho po mísení ještě jednou, tak aby bylo toto žitnější těsto vymíseno co nejlépe (není to však podmínkou)
- Pokud se zdá být chleba na konci programu stále nedopečený zvolte program krátkého dopečení (bývá to většinou 10 minut)
Vzhled: Sypká směs.
Výživové údaje - průměrné hodnoty ve 100 g směsi:
- Energetická hodnota (kJ/kcal) 1396/330
- Tuky (g) 1,5
- z toho nasycené mastné kyseliny (g) 0,2
- Sacharidy (g) 65,2
- z toho cukry (g) 2,3
- Vláknina (g) 6,6
- Bílkoviny (g) 10,5
- Sůl (g) 1,9
Skladovací podmínky: Teplota do 25 °C a relativní vlhkost vzduchu do 70 %.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.